
Parent’s Right to Know 

The federal education law put in place by the Elementary & Secondary Education Act (ESEA) requires that all 

parents in a Title I school be notified and given the opportunity to request information about the professional 

qualifications of classroom teachers instructing their child. If you are interested in this information, you may 

send your request to the building principal who will provide a timely response. 

The Lake Preston School District must also provide timely notice that their child has been assigned, or has been 

taught for four or more consecutive weeks by, a teacher who is not qualified. 

7-12 High School Principal - Tim Casper 

Elementary Principal – Dana Felderman 

 

 

ESEA Statute (Section 1112 (e) (1) (A) & (B) 
 

(A) IN GENERAL - At the beginning of each school year, a local educational agency that receives funds under 

this part shall notify the parents of each student attending any school receiving funds under this part that the 

parents may request, and the agency will provide the parents on request (and in a timely manner), information 

regarding the professional qualifications of the student’s classroom teachers, including at a minimum, the 

following: 

 

(i) Whether the student’s teacher— 

(I) has met State qualification and licensing criteria for the grade levels and subject areas in 

which the teacher provides instruction; 

(II) is teaching under emergency or other provisional status through which State qualification or 

licensing criteria have been waived; and 

(III) is teaching in the field of discipline of the certification of the teacher. 

 

(ii) Whether the child is provided services by paraprofessionals and, if so, their qualifications. 
 

(B) ADDITIONAL INFORMATION.—In addition to the information that parents may request under 

subparagraph (A), a school that receives funds under this part shall provide to each individual parent of a child 

who is a student in such school, with respect to such student— 

 

(i) information on the level of achievement and academic growth of the student, if applicable and 

available, on each of the State academic assessments required under this part; and 

 

(ii) timely notice that the student has been assigned, or has been taught for 4 or more consecutive weeks 

by, a teacher who does not meet applicable State certification or licensure requirements at the grade 

level and subject area in which the teacher has been assigned. 


